Na dzień dzisiejszy w Polsce jest 830 miejsc wyróżnionych Znaczkiem Turystycznym!
Na dzień dzisiejszy w Polsce jest 830 miejsc wyróżnionych Znaczkiem Turystycznym!

No. 50012 Kolekcjonera No.12 Pamiętajmy o zagrożonych wyginięciem gatunkach - Siewka złota


Kolekcjonerskie

Obrázek č. 1, Kolekcjonerskie Znaczki Turystyczne, No. 50012 Kolekcjonera No.12 Pamiętajmy o zagrożonych wyginięciem gatunkach - Siewka złota

Siewka złota (Pluvialis apricaria) to ptak z rodziny sieweczkowatych, mniejszy od czajki, krępa budowa, krótka szyja i dziób, nogi średniej długości. W szacie godowej policzki, gardło, przód szyi, pierś i brzuch czarne z białą otoczką dookoła, oddzielającą ją od żółtozłotego wierzchu ciała, nakrapianego ciemnymi plamkami. W szacie spoczynkowej mają jasny spód. Szyja i pierś żółtawe, a pozostała część biała. W Europie występuje w Skandynawii, na Islandii i Wyspach Brytyjskich, spotykana jest także w krajach bałtyckich i na Białorusi. Jeszcze w XIX wieku wyprowadzała lęgi na Pomorzu, ale od kilkudziesięciu lat nie stwierdzono gniazdowania tego gatunku w Polsce. Jest spotykana jedynie podczas przelotów, niekiedy w stadach liczących kilkaset sztuk. Żywi się owadami, innymi drobnymi bezkręgowcami oraz jagodami. Siewki złote żyją parami, składają jaja w gnieździe na ziemi w okresie kwiecień - lipiec. Pisklakami opiekują się wspólnie. Młode siewki rozwijają się bardzo szybko i już po miesiącu od wylęgnięcia zaczynają latać. Po okresie lęgowym przebywają na polach, pastwiskach i łąkach.


Miejsca sprzedaży:
Znaczek do otrzymania drogą korespondencyjną wg zasad Gry kolekcjonerskiej (web)


26.02.2017 - dostępny bez problemów







*) pola obowiązkowe